top of page

tres cultura lab.

experimentam per construir nous projectes

Una necessitat que hem tengut durant tots aquests anys és la d'investigar a través de la pràctica. 

Hem realitzat nombrosos projectes en col·laboració amb persones i col·lectius que ens han fet experimentar i reflexionar sobre nous camins per la cultura i fins i tot ens han fet desenvolupar noves metodologies en la gestió de la cultura participativa.

Alguns d'aquests projectes han estat l'Espai de formació Tres, on convidavem a persones a impartir formacions de temes que ens interessaven (i ho continuam fent amb els cursos de postcomissariat amb Tolo Cañellas) Cultura a casa en el que varem experimentar amb la cultura a espais no convencionals o Sr. Ferrer editora de papereria, que ens va aportar coneixements sobre la producció i distribució editorial i el treball a partir de laboratoris creatius.

Ens hem marcat una altra fita: treballar cultura i educació. Per això ja tenim alguns projectes en marxa, altres en procés de presentació i alguns en fase de redacció que vos anirem presentant en aquest apartat. 

 

Si pensau que podem col·laborar en algun d'ells, per favor enviau-nos un mail a trescultura@gmail.com 

WhatsApp Image 2019-03-19 at 18.21.38.jp
WhatsApp Image 2019-07-01 at 17.19.10.jp
WhatsApp Image 2019-07-15 at 17.15.38.jp
SEGUINT_EL_FIL_CONNEXIONS_ENTRE_CANAMUNT

Seguint el fil, Connexions entre Canamunt i La Soledat

Amb aquest projecte volem fer protagonista a la ciutadania dels canvis en els seus territoris i ho volem fer connectant els veïnats de les dues barriades per a que siguin les seves mirades les que facin descobrir com varen ser, com són i com podrien ser els barris on habiten.

El fil conductor partirà de la memòria tèxtil per desenvolupar un projecte artístic que visibilitzi el procés de connexió de les dues barriades, a partir de metodologies artístiques a les que ens aproparà Natxa Pomar. La seva mirada ens farà descobrir com des de l’art es poden descobrir i expressar elements que habitualment passen desapercebuts i com l’art és un dispositiu que crea curiositat, que fomenta la creativitat i que ens fa dialogar.

Es tracta d'un projecte col·laboratiu entre l'Associació de veins Canamunt-Ciutat Antiga, l'Associació d'Amics de La Soledat Foraporta amb la mediació de Tres Cultura i l'artista Natxa Pomar.

Dates: Març-octubre  de 2019

Participació al taller "Diseñar jugando. Jugar con la normativa"

 

Realitzat a Medialab Prado dins el mac de les activitats Rehogar X organitzades pel col·lectiu Makea. Taller en col·laboració amb Basurama.

​Més informació

Dates: 26 i 27 de juny de 2019

IMG_1736.jpg
edcamppalma.jpg

Les jornades EDCAMP arriben a Palma 

Què passa quan les escoles públiques intenten adaptar els seus espais a les noves pedagogies? Tenen els recursos suficients per poder transformar els espais i per tant innovar en el sistema educatiu? Quin pot ser el paper de l’art en aquestes transformacions? Com ens relacionam en aquests espais?. Aquestes han estat algunes de les preguntes que una trentena de docents han estat treballant durant el passat dissabte 30 de Març en el projecte EdCamp Palma Espais Educatius al Casal Solleric. 

La dinàmica va ser organitzada per Tres Cultura i dinamitzada per l'equip de REMOBLAR, que va triar el format de l'Edcamp com una trobada oberta i gratuïta per crear un aprenatge entre iguals i compartir idees, en aquest cas, respecte a la educació. 

En un edcamp no hi ha un programa definit per l’organització, ja que són els participants els qui construeixen conjuntament el programa a partir dels temes que són del seu interès. Durant la jornada es va treballar en un marc comú: repensar els espais de les escoles com a generadors de canvis en l’educació, amb la idea bàsica de que els espais també eduquen i que si transformam l’educació estarem construint la ciutadania del futur.

Les idees i conclusions de l’EdCamp Palma Espais Educatius es difondran a partir d’una publicació en format digital coordinada per l’equip de treball REMOBLAR.

Faber Residency ha seleccionat a Tina Codina per participar a la residència temàtica Innovació Pedagògica II

 

L’escola és una institució d’actualitat permanent. És una de les bases de la nostra societat i ocupa una part del nostre temps, de les nostres vides i, també, del nostre pensament. Els debats sobre l’educació són sempre vius i controvertits. Se succeeixen en el temps i mostren com els diferents corrents pedagògics friccionen els uns amb els altres.

Quins nous models d’escola podem proposar? Com hem de pensar els conceptes d’equitat i de justícia social, d’igualtat d’oportunitats a l’hora d’organitzar el sistema educatiu? I el temps i l’espai, com els hem d’usar i viure, a l’escola? Podem descriure les noves gramàtiques de l’educació? Podem descriure noves formes d’avaluació? Com construïm el currículum? Quina ha de ser la relació amb les noves tecnologies? Quin paper han de tenir els rols de gènere dins del sistema educatiu? Podem preparar l’escola per a un món globalitzat? També, és clar, ens preguntarem com s’ha de relacionar l’escola amb altres institucions educatives, socials i culturals.

Aquests, i d’altres que s’hi puguin relacionar (treballs per projectes, llibres de text, estructura i tipologia de classes o temps escolars), són alguns dels eixos de treball que se seguiran a Faber durant la residència temàtica Innovació Pedagògica II a la que Tina Codina ha estat seleccionada per participar amb el projecte REMOBLAR

r-v4Vb5L_400x400.jpg

Remoblar arriba a Mallorca!

Després de diferents etapes a Barcelona, ara compartim tot el que ha generat el grup de treball amb aquelles persones interessades en la transformació dels espais educatius.

Per això hem preparat una jornada amb l'ajuda del Casal Solleric (Ajuntament de Palma), Baleària i Riu Hotels, en la que tot l'equip Remoblar es traslladarà a Palma per compartir experiències i coneixement.

Si estau interessades en participar, haurieu de fer la inscripció a través del formulari, ja que hi ha places limitades.

Parlem-ne: qué volem dir quan parlem d'art i educació?

Projecte de Tres Cultura, guanyador de la Beca Pilar Juncosa a un projecte d'educació artística 2017, en què sis referents que actualment estan repensant les relacions entre art i educació dialogaran sobre el tema de dos en dos a Miró Mallorca Fundació, facilitant la reflexió posterior mitjançant taules de feina. El resultat serà un poderós think tank que ens servirà per a capgirar tant les sales dels museus com les aules de les escoles de Mallorca.

La beca te una dotació econòmica de 4000€ per dur a terme el projecte presentat.

El Casal de Cultura Can Gelabert de Binissalem va acollir el seminari CREARI, organitzat pel Grup de Recerca de Pedagogies Culturals de la Universitat de València.

Una quarentena de persones varen poder participar d'aquest seminari, dividit en dues parts: una part més teòrica, on diferents membres del grup CREARI vàren poder compartir les seves recerques i experiències i una altra més pràctica en la que vàrem poder experimentar diferents camins per a l'ensenyament de les arts.

El projecte REMOBLAR ha acabat la seva fase a La Comunificadora.

La Comunificadora, un programa que té com a objectiu impulsar iniciatives d’economia col·laborativa a través de formació, assessorament i orientació per a la viabilitat i sostenibilitat dels diferents projectes participants.

 

Impulsat per la direcció d’Innovació Socieconòmica de Barcelona Activa, La Comunificadora s’executa des del Free Knowledge Institute i compta amb la col·laboració del LabCoop, el grup de recerca Dimmons de la UOC i la Fundació Goteo.

El projecte REMOBLAR ha formatpart d'aquest programa durant els mesos d'octubre a gener .

REMOBLAR

Un projecte de transformació dels espais educatius per a la innovació pedagògica.

Projecte de Tres Serveis Culturals i Forniture Mallorca.

 

Hem presentat aquesta proposta a la convocatòria Rehogar 9  organitzada pel col·lectiu Makea tu vida i ens han seleccionat la primera part del projecte: proposam un procés d’aprenentatge col·laboratiu on implicar persones de diferents àmbits: pedagogs/es, mestres, arquitectes, dissenyadors/es, interioristes, makers, facilitadors… intentant que el grup sigui el més divers possible per tal de poder co-dissenyar la estratègia per a la sistematització de tallers a les escoles dirigits a la transformació dels espais educatius per a la innovació pedagògica.

 

El que vàrem es fer una recerca en comú, analitzant com són els espais educatius i com haurien de ser, quins són els límits per poder transformar-los i quines experiències ja s’han duit a terme.

 

Això ho fèrem a partir de tres sessions de treball a Fabra & Coats de Barcelona a les que varem treballar a partir de les aportacions que varen fer algunes persones convidades (Equal Saree, Fundació Jaume Bofill, Basurama) que varen aportar idees de com es podríen dissenyar els espais de les escoles públiques per tal que afavoreixin aquest canvi, a partir de l’anàlisi de les seves experiències.

 

El que vàrem fer és elaborar uns materials per tal que qualsevol comunitat educativa pugui tenir al seu abast un pack d’idees per dur a terme la seva pròpia dinàmica. 

 

Es va crear una web per tal de poder compartir tots aquests materials:

www.remoblar.net
 

30/09/2017 Sessió 1: Els espais per l’educació

 

7/10/2017 Sessió 2: Els límits.

 

14/10/2017 Sessió 3: Idees de transformació.

​Més informació: http://www.rehogar.net/

bottom of page